CW:Ageria: Difference between revisions

From RopeWiki
Jump to navigation Jump to search
(Ageria moved to Ageria2)
 
No edit summary
Line 1: Line 1:
#REDIRECT [[Ageria2]]
<div style="font-style:italic; margin:0 0 0 20px;">
Tämä artikkeli kertoo '''Agerian kuningaskunnasta''' vuoden 217 perimyssotien jälkeen. Perimyssotia edeltävää Ageriaa käsittelee artikkeli [[Vanha Ageria]].
</div>
 
{{Valtakunta esittely
|virallinen nimi = Agerian kuningaskunta
|lyhyt nimi = (Ageria)
|footnote = Agerian vaakuna
|perustettu = 0 LL (3704 HA)
|hallitusmuoto = Feodaalinen monarkia
|pääkaupunki = Scaria
|asukasluku = 2 500 000
|kieli = Ageria
|hallitsija = kuningas [[Lucius Alhainos]] (303 LL -)
}}
 
'''Agerian kuningaskunnan''' {{lang|lang=argnos|def=Ageria Mundum}} perusti yli 300 vuotta sitten suuri sankari ja soturi [[Ager Alhainos]] johdattamalla suuren joukon ihmisiä pois korruptoituneesta [[Midia|Midian keisarikunnasta]]. Alunperin koko nykyinen [[Läntiset kuningaskunnat|Läntisten kuningaskuntien]] alue kuului Agerian kuningaskuntaan, mutta tilanne muuttui noin 100 vuotta sitten käydyn [[Agerian sisällissota|sisällissodan]] ja [[Agerian perimyssodat|perimyssotien]] seurauksena ja johti [[Lhust|Lhustin]], [[Azothia|Azothian]] ja [[Thraania|Thraanian]] kuningaskuntien syntymiseen. Näiden maiden välit ovat edelleen kireät, kaikkien himoitessa koko Läntisten kuningaskuntien ylintä valtaa itselleen. Toistaiseksi tilanne ei ole vielä edennyt rajanahinoita pidemmälle.
 
Agerian tilanne on jälleen synkkenemässä nopeasti vanhan, pidetyn ja maata pitkään hallinneen kuninkaan [[Adamo Alhainos|Adamon]] kuoltua vuonna [[303 LL]]. Adamon poika Lucius ei ole pystynyt vakuuttavasti ottamaan isänsä paikkaa kansan johdossa. Lucius tunnetaan ennenkaikkea hartaana [[Denelin kirkko|Deneliläisenä]], ja Denelin kirkko onkin ryhtynyt nauttimaan jopa aiempaa suurempaa valtaa maan hallinnossa.
 
[[pohjalaiset|Pohjalaisten]] hallitsema [[Cron|Cronin kuningaskunta]] on myös ryhtynyt jälleen koettelemaan Agerian rajoja. Pieniä kahakoita on taisteltu viimeisen vuoden aikana ja tilanne uhkaa muuttua täysimittaiseksi sodaksi. Tästä johtuen alueella onkin alkanut liikkua palkkasotilaita [[Vapaat maat|Vapailta mailta]] sekä sodasta hyötyviä kauppiaita, jotka omalta osaltaan lisäävät ennestään epävakaan alueen vaikeuksia. Samaan aikaan Lhust on ryhtynyt nostamaan maidensa läpi kulkevien karavaanien verotusta, kuin myös painostusta Agerian hovissa. Thraania ja Azothia ovat toistaiseksi tyytyneet katselemaan tilannetta, mutta varsinkin rajaseutujen asukkaat ovat alkaneet tuntea paineen ja jännityksen kasvavan myös näiden naapurimaiden taholta.
 
 
==Hallinto==
 
Ageria oli alunperin jaettu viiteen läänitykseen, joista jokaista johti paroni. Nämä paronit olivat vastuussa alueistaan maan kuninkaalle, joka on perinnöllinen asema. Kaikki läänitykset oli jaettu vielä pienempiin alueisiin joista vastasivat paronien nimittämät lordit. Läänitysjärjestelmä kuitenkin muuttui [[Agerian sisällissota|sisällissodan]] ja [[Agerian perimyssodat|perimyssotien]] seurauksena. Sisällissodassa Alyndusia kääntyi kuningasta vastaan liittoutumalla kapinallisten kanssa ja tukemalla näitä sodassa. Sisällissodan seurauksena Alyndusian paroniteetti muodosti [[Lhust|Lhustin]] kuningaskunnan perustan.
 
Vallanperimyssodissa loputkin läänitykset hajosivat. Azothian paroni tuki [[Ager III Alhainos|Ager III:n]] nuorimman tyttären [[Claudia Alhainos|Claudian]] valtapyrkimyksiä, ja lopulta naituaan Claudian muodosti Azothian kuningaskunnan. Wergilia ja Shulcosia muodostivat Ager III:n keskimmäisen pojan tukemana [[Thraania|Thraanian]] kuningaskunnan. Ainoastaan Garminian paroni pysyi Agerian oikealla kuninkaalle, [[Agerius Alhainos|Agerius Alhainokselle]], uskollisena.
 
Agerius uudelleenmuodosti läänitysjärjestelmän ja nimitti uudet vasallit itselleen uskollisista lordeista, sekä antoi Garminian paronille herttuan arvonimen, nimittäen tämän hallitsemaan samalla vähäisempiä paroneita. Tällä jaolla hän yritti estää muodostumasta liian suuria yhtenäisiä valta-alueita jotka voisivat kapinoida muuta valtakuntaa vastaan.
 
Ageria on nykyään jaettu 10 paronin kesken lääneihin, ja jokainen lääni on vielä jaettu 2-5 pienempään läänitykseen lordien kesken, jotka ovat alamaisia paronille. Viisi lääneistä on hallinnollisia läänejä (Cartia) joissa on Agerian sen alueen keskushallinto ja jonka alaisuuteen viereisen läänin paroni kuuluu.
 
;Agerian läänit ovat:
:Cartia Garminicum
:Thorium
:Cartia Scaricum
:Marnorium
:Cartia Alquacum
:Phora
:Cartia Scornicum
:Melassia
:Cartia Tenericum
:Diusteneria
 
Nykyisen kuninkaan nimi on [[Lucius Alhainos]], Agerian 10. kuningas ja tunnettu naistenmies. Lucius on tiukka deneliläinen ja johtaa maataan näiden oppien mukaan, mutta elinolot vaihtelevat rajustikin paronien läänitysten välillä. Kaikenlaiset levottomuudet kansan parissa yleensä tukahdutetaan nopeasti ja väkivaltaisesti, mikä on osasyynä kansan nurinoihin. Luciuksen isä [[Adamo Alhainos|Adamo]] oli ollut kansan rakastama vanha ja viisas kuningas jonka hallitusaikana kansa tottui toisenlaiseen kuriin.
 
=== Velhot ===
Ageriassa Velhot ovat perinteisesti nauttineet tavallisten ihmisten epäluuloisuudesta ja jopa suoranaisesta vihasta. Kansalaiset eivät halua olla missään tekemisissä velhojen kanssa, mikä ei haittaa velhoja sillä tunne on molemminpuolinen. Aina silloin tällöin poikkeuksia kuitenkin nousee esiin, ja monet Agerian historian suurista sankareista ovat olleet velhoja, kuuluisin heidän joukossaan velho Garminos, suuren Agerin uskollinen toveri. Monet myöntävät että ilman Garminosia ei ehkä olisi Agerian kuningaskuntaakaan.
 
Ageriassa toimivan Mhirin veljeskunnan velhoilla on erityisasema valtakunnassa, joka on perua jo Ager I:n ajoilta. Mhirin veljeskunta on kuninkaan suojeluksessa, eikä sitä koske maan normaalit lait ja käytännöt vaan Velhojen oikeuksista ja rangaistuksista huolehtivat heidän omat vanhimpansa. Velhoihin kajoaminen Ageriassa rinnastetaan maanpetokseen.
 
=== Lait ja säädökset ===
*Ageriassa rosvoilu (maantie ja joki) on kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Silti moni maanviljelijä hankkii lisäelantoa näillä tavoilla.
*Vuorenpeikkoja ei Ageriassa suvaita ja kaikista tapauksista on lain mukaan ilmoitettava Agerian armeijalle joka hoitaa vuorenpeikon karkoituksen tai mikäli se ei onnistu, surmaamisen. Muita peikkoja siedetään heidän käsityötaitojensa takia, mutta Deneliläisten oppien mukaan peikot ovat Pimeyden voimien kätyreitä, ja lait heitä kohtaan ovat nyt kovenemassa.
*Kaikkien maahan saapuvien velhojen on ilmoittauduttava [[Mhirin veljeskunta|Mhirin Veljeskunnan]] jäsenelle. Vain Mhirin veljeskuntaan kuuluvilla on oikeus ja vapaus harjoittaa Taikuutta kuninkaan suojeluksessa. Tähänkin on tulossa muutoksia ja Mhirin Velhot ovatkin varustautumassa lisääntyviin väkivaltaisuuksiin.
*Orjuus on sallittu Ageriassa, joskin orjilla on joitakin kansalaisoikeuksia sekä oikeus ostaa vapautensa 30 vuoden orjuuden jälkeen.
 
=== Agerian kruununperimys===
Ageriaa hallitsee aina kuningas, joka on edellisen kuninkaan poika. Mikäli käy niin, että kuningas kuolee pojatta, tulee vanhimman tyttären miehestä uusi kuningas. Mikäli tytär on alle 16 kuninkaan kuollessa, hallitsee maata nimetty käskynhaltija, joka toimii prinsessan holhoojana, kunnes tytär täyttää 16 ja voi mennä naimisiin.
 
Mikäli kuningas kuolee lapsettomana, seuraa häntä valtaistuimelle vanhin miespuolinen lähisukulainen, tai hänen jälkeläisensä.
 
*[[Agerian kuninkaat|Lista Agerian kuninkaista]] alkaen Ager I:stä.
 
== Maantiede ==
...
 
=== Asutus ===
*<u>[[Scaria]]</u>
*[[Agernos]]
*[[Alquadue]]
*[[Ivlion]]
*[[Morlochia]]
 
 
== Historia ==
 
Ager Alhainos oli suuri sankari ja kansanmies [[Keskimaan keisarikunta|Keskimaan keisarikunnassa]], joka vastusti julkisesti keisarikunnan rappeutuneita tapoja. Hänen tyytymättömyytensä kasvoi, samoin kuin hänen vihollistensa lukumääräkin. Vuonna [[3701 HA]], epäonnistuneen salamurhayrityksen jälkeen Ager ja joukko hänen tovereitaan johdattivat suuren joukon keskimaalaisia [[Länsivuoret|Länsivuorten]] itäpuolelta kohti rannikkoa. Viimein vuonna [[3704 HA]] joukko saapui suurten vaarojen jälkeen rannikon ja L??nsivuorten väliselle, metsäiselle ja viljavalle maalle jonne he ensitöikseen perustivat kaupungin nimeltään [[Scaria]] ja julistivat kaikki maat siitä rannikolle omikseen.
 
Alue oli kuitenkin jo asutettu [[caelit|caelien]] toimesta, ja ensi töikseen Ager joukkoineen joutui sotaan heidän kanssaan elintilasta. Sota, jota agerialaiset kutsuvat [[Puhdistus|Puhdistukseksi]], kesti yli 20 vuotta ja siihen mahtui niin avointa sotaa kuin sissisotaa. Lopulta agerialaiset kuitenkin voittivat ja alistivat caelit tai ajoivat heidät pakoon.
 
Ager I:n hallituskausi päättyi kuninkaan ennenaikaiseen kuolemaan keskimaalaisen salamurhaajan myrkystä ja jo hänen poikansa, [[Ager II Alhainos|Ager II:n]] aikana alkoivat kansan nurinat ja tyytymättömyys kasvaa. Tämä tyytymättömyys leimahti viimein Agerian 7. kuninkaan, [[Ager III Alhainos|Ager III:n]] aikana sisällisodaksi jota kesti 7 vuotta ja repi maan kahtia. [[Eteläinen liittouma]] irtosi emämaasta ja perusti Lhustin valtakunnan. Agerian vaikeudet eivät siihen päättyneet, sillä Ager III:n lapset kävivät vielä isänsä kuoltua kolme vuotta keskenään vallanperimyssotaa kruunusta. Tilanne päättyi Agerian kuningaskunnan uuteen jakautumiseen vanhimman pojan hallitsemaan Ageriaan, keskimmäisen pojan hallitsemaan Thraaniaan ja nuorimman tyttären hallitsemaan Azothiaan.
 
 
== Asukkaat ==
...
 
 
{{Läntiset kuningaskunnat}}
{{Argnosin valtakunnat}}

Revision as of 10:30, 18 September 2008

Tämä artikkeli kertoo Agerian kuningaskunnasta vuoden 217 perimyssotien jälkeen. Perimyssotia edeltävää Ageriaa käsittelee artikkeli Vanha Ageria.

Valtakunnan virallinen nimi::Agerian kuningaskunta (Ageria)

Valtakunnan motto::Agerian vaakuna
Perustettu Perustettu::0 LL (3704 HA)
Hallitusmuoto Hallitusmuoto::Feodaalinen monarkia
Pääkaupunki Pääkaupunki::Scaria
Väkiluku Asukasluku::2 500 000
Virallinen kieli Kieli::Ageria
Nykyinen hallitsija [[Valtakunnan hallitsija::kuningas Lucius Alhainos (303 LL -)]]



Agerian kuningaskunnan (argnos. "Ageria Mundum") perusti yli 300 vuotta sitten suuri sankari ja soturi Ager Alhainos johdattamalla suuren joukon ihmisiä pois korruptoituneesta Midian keisarikunnasta. Alunperin koko nykyinen Läntisten kuningaskuntien alue kuului Agerian kuningaskuntaan, mutta tilanne muuttui noin 100 vuotta sitten käydyn sisällissodan ja perimyssotien seurauksena ja johti Lhustin, Azothian ja Thraanian kuningaskuntien syntymiseen. Näiden maiden välit ovat edelleen kireät, kaikkien himoitessa koko Läntisten kuningaskuntien ylintä valtaa itselleen. Toistaiseksi tilanne ei ole vielä edennyt rajanahinoita pidemmälle.

Agerian tilanne on jälleen synkkenemässä nopeasti vanhan, pidetyn ja maata pitkään hallinneen kuninkaan Adamon kuoltua vuonna 303 LL. Adamon poika Lucius ei ole pystynyt vakuuttavasti ottamaan isänsä paikkaa kansan johdossa. Lucius tunnetaan ennenkaikkea hartaana Deneliläisenä, ja Denelin kirkko onkin ryhtynyt nauttimaan jopa aiempaa suurempaa valtaa maan hallinnossa.

Pohjalaisten hallitsema Cronin kuningaskunta on myös ryhtynyt jälleen koettelemaan Agerian rajoja. Pieniä kahakoita on taisteltu viimeisen vuoden aikana ja tilanne uhkaa muuttua täysimittaiseksi sodaksi. Tästä johtuen alueella onkin alkanut liikkua palkkasotilaita Vapailta mailta sekä sodasta hyötyviä kauppiaita, jotka omalta osaltaan lisäävät ennestään epävakaan alueen vaikeuksia. Samaan aikaan Lhust on ryhtynyt nostamaan maidensa läpi kulkevien karavaanien verotusta, kuin myös painostusta Agerian hovissa. Thraania ja Azothia ovat toistaiseksi tyytyneet katselemaan tilannetta, mutta varsinkin rajaseutujen asukkaat ovat alkaneet tuntea paineen ja jännityksen kasvavan myös näiden naapurimaiden taholta.


Hallinto

Ageria oli alunperin jaettu viiteen läänitykseen, joista jokaista johti paroni. Nämä paronit olivat vastuussa alueistaan maan kuninkaalle, joka on perinnöllinen asema. Kaikki läänitykset oli jaettu vielä pienempiin alueisiin joista vastasivat paronien nimittämät lordit. Läänitysjärjestelmä kuitenkin muuttui sisällissodan ja perimyssotien seurauksena. Sisällissodassa Alyndusia kääntyi kuningasta vastaan liittoutumalla kapinallisten kanssa ja tukemalla näitä sodassa. Sisällissodan seurauksena Alyndusian paroniteetti muodosti Lhustin kuningaskunnan perustan.

Vallanperimyssodissa loputkin läänitykset hajosivat. Azothian paroni tuki Ager III:n nuorimman tyttären Claudian valtapyrkimyksiä, ja lopulta naituaan Claudian muodosti Azothian kuningaskunnan. Wergilia ja Shulcosia muodostivat Ager III:n keskimmäisen pojan tukemana Thraanian kuningaskunnan. Ainoastaan Garminian paroni pysyi Agerian oikealla kuninkaalle, Agerius Alhainokselle, uskollisena.

Agerius uudelleenmuodosti läänitysjärjestelmän ja nimitti uudet vasallit itselleen uskollisista lordeista, sekä antoi Garminian paronille herttuan arvonimen, nimittäen tämän hallitsemaan samalla vähäisempiä paroneita. Tällä jaolla hän yritti estää muodostumasta liian suuria yhtenäisiä valta-alueita jotka voisivat kapinoida muuta valtakuntaa vastaan.

Ageria on nykyään jaettu 10 paronin kesken lääneihin, ja jokainen lääni on vielä jaettu 2-5 pienempään läänitykseen lordien kesken, jotka ovat alamaisia paronille. Viisi lääneistä on hallinnollisia läänejä (Cartia) joissa on Agerian sen alueen keskushallinto ja jonka alaisuuteen viereisen läänin paroni kuuluu.

Agerian läänit ovat
Cartia Garminicum
Thorium
Cartia Scaricum
Marnorium
Cartia Alquacum
Phora
Cartia Scornicum
Melassia
Cartia Tenericum
Diusteneria

Nykyisen kuninkaan nimi on Lucius Alhainos, Agerian 10. kuningas ja tunnettu naistenmies. Lucius on tiukka deneliläinen ja johtaa maataan näiden oppien mukaan, mutta elinolot vaihtelevat rajustikin paronien läänitysten välillä. Kaikenlaiset levottomuudet kansan parissa yleensä tukahdutetaan nopeasti ja väkivaltaisesti, mikä on osasyynä kansan nurinoihin. Luciuksen isä Adamo oli ollut kansan rakastama vanha ja viisas kuningas jonka hallitusaikana kansa tottui toisenlaiseen kuriin.

Velhot

Ageriassa Velhot ovat perinteisesti nauttineet tavallisten ihmisten epäluuloisuudesta ja jopa suoranaisesta vihasta. Kansalaiset eivät halua olla missään tekemisissä velhojen kanssa, mikä ei haittaa velhoja sillä tunne on molemminpuolinen. Aina silloin tällöin poikkeuksia kuitenkin nousee esiin, ja monet Agerian historian suurista sankareista ovat olleet velhoja, kuuluisin heidän joukossaan velho Garminos, suuren Agerin uskollinen toveri. Monet myöntävät että ilman Garminosia ei ehkä olisi Agerian kuningaskuntaakaan.

Ageriassa toimivan Mhirin veljeskunnan velhoilla on erityisasema valtakunnassa, joka on perua jo Ager I:n ajoilta. Mhirin veljeskunta on kuninkaan suojeluksessa, eikä sitä koske maan normaalit lait ja käytännöt vaan Velhojen oikeuksista ja rangaistuksista huolehtivat heidän omat vanhimpansa. Velhoihin kajoaminen Ageriassa rinnastetaan maanpetokseen.

Lait ja säädökset

  • Ageriassa rosvoilu (maantie ja joki) on kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty. Silti moni maanviljelijä hankkii lisäelantoa näillä tavoilla.
  • Vuorenpeikkoja ei Ageriassa suvaita ja kaikista tapauksista on lain mukaan ilmoitettava Agerian armeijalle joka hoitaa vuorenpeikon karkoituksen tai mikäli se ei onnistu, surmaamisen. Muita peikkoja siedetään heidän käsityötaitojensa takia, mutta Deneliläisten oppien mukaan peikot ovat Pimeyden voimien kätyreitä, ja lait heitä kohtaan ovat nyt kovenemassa.
  • Kaikkien maahan saapuvien velhojen on ilmoittauduttava Mhirin Veljeskunnan jäsenelle. Vain Mhirin veljeskuntaan kuuluvilla on oikeus ja vapaus harjoittaa Taikuutta kuninkaan suojeluksessa. Tähänkin on tulossa muutoksia ja Mhirin Velhot ovatkin varustautumassa lisääntyviin väkivaltaisuuksiin.
  • Orjuus on sallittu Ageriassa, joskin orjilla on joitakin kansalaisoikeuksia sekä oikeus ostaa vapautensa 30 vuoden orjuuden jälkeen.

Agerian kruununperimys

Ageriaa hallitsee aina kuningas, joka on edellisen kuninkaan poika. Mikäli käy niin, että kuningas kuolee pojatta, tulee vanhimman tyttären miehestä uusi kuningas. Mikäli tytär on alle 16 kuninkaan kuollessa, hallitsee maata nimetty käskynhaltija, joka toimii prinsessan holhoojana, kunnes tytär täyttää 16 ja voi mennä naimisiin.

Mikäli kuningas kuolee lapsettomana, seuraa häntä valtaistuimelle vanhin miespuolinen lähisukulainen, tai hänen jälkeläisensä.

Maantiede

...

Asutus


Historia

Ager Alhainos oli suuri sankari ja kansanmies Keskimaan keisarikunnassa, joka vastusti julkisesti keisarikunnan rappeutuneita tapoja. Hänen tyytymättömyytensä kasvoi, samoin kuin hänen vihollistensa lukumääräkin. Vuonna 3701 HA, epäonnistuneen salamurhayrityksen jälkeen Ager ja joukko hänen tovereitaan johdattivat suuren joukon keskimaalaisia Länsivuorten itäpuolelta kohti rannikkoa. Viimein vuonna 3704 HA joukko saapui suurten vaarojen jälkeen rannikon ja L??nsivuorten väliselle, metsäiselle ja viljavalle maalle jonne he ensitöikseen perustivat kaupungin nimeltään Scaria ja julistivat kaikki maat siitä rannikolle omikseen.

Alue oli kuitenkin jo asutettu caelien toimesta, ja ensi töikseen Ager joukkoineen joutui sotaan heidän kanssaan elintilasta. Sota, jota agerialaiset kutsuvat Puhdistukseksi, kesti yli 20 vuotta ja siihen mahtui niin avointa sotaa kuin sissisotaa. Lopulta agerialaiset kuitenkin voittivat ja alistivat caelit tai ajoivat heidät pakoon.

Ager I:n hallituskausi päättyi kuninkaan ennenaikaiseen kuolemaan keskimaalaisen salamurhaajan myrkystä ja jo hänen poikansa, Ager II:n aikana alkoivat kansan nurinat ja tyytymättömyys kasvaa. Tämä tyytymättömyys leimahti viimein Agerian 7. kuninkaan, Ager III:n aikana sisällisodaksi jota kesti 7 vuotta ja repi maan kahtia. Eteläinen liittouma irtosi emämaasta ja perusti Lhustin valtakunnan. Agerian vaikeudet eivät siihen päättyneet, sillä Ager III:n lapset kävivät vielä isänsä kuoltua kolme vuotta keskenään vallanperimyssotaa kruunusta. Tilanne päättyi Agerian kuningaskunnan uuteen jakautumiseen vanhimman pojan hallitsemaan Ageriaan, keskimmäisen pojan hallitsemaan Thraaniaan ja nuorimman tyttären hallitsemaan Azothiaan.


Asukkaat

...


Template:Läntiset kuningaskunnat

Argnosin valtakunnat
Ageria | Azothia | Cron | Khulmaar | Lhust | Lunikin imperiumi | Midia | Thraania | Urlain