CW:Lhust: Difference between revisions

From RopeWiki
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
Line 2: Line 2:


'''Lhust''' on väkiluvultaan melko pieni mutta sitäkin rikkaampi valtakunta Argnosin mantereen länsirannikolla. Lhustin perustivat kolme suurta Agerialaista kauppiassukua vastalauseena Agerian kiristyneille kauppaveroille.
'''Lhust''' on väkiluvultaan melko pieni mutta sitäkin rikkaampi valtakunta Argnosin mantereen länsirannikolla. Lhustin perustivat kolme suurta Agerialaista kauppiassukua vastalauseena Agerian kiristyneille kauppaveroille.
Lhustilla on Adaosissa siirtokunta, joka koostuu kolmesta kaupungista. Lhust tuottaa Adaosista vanhalle mantereelle jalometalleja sekä myreniorjia. Erityisesti myreniorjattaret ovat suosittua kauppatavaraa Lhustin orjamarkkinoilla.


{{Valtakunta
{{Valtakunta
Line 11: Line 13:
  |hallitsija = Suurkuningas [[Theosius Machianos]]
  |hallitsija = Suurkuningas [[Theosius Machianos]]
  |asukasluku = 800 000
  |asukasluku = 800 000
|jakauma = 40% keskimaalainen
30% vuorilaiset
20% myrenit
10% muita
|kieli = Argnosin yhteiskieli (Agerian murre)
  |image = Lhust_caldyria_color.jpg
  |image = Lhust_caldyria_color.jpg
  |pääkaupunki = [[Lhustan]]
  |pääkaupunki = [[Lhustan]]

Revision as of 13:19, 15 July 2007


Lhust on väkiluvultaan melko pieni mutta sitäkin rikkaampi valtakunta Argnosin mantereen länsirannikolla. Lhustin perustivat kolme suurta Agerialaista kauppiassukua vastalauseena Agerian kiristyneille kauppaveroille.

Lhustilla on Adaosissa siirtokunta, joka koostuu kolmesta kaupungista. Lhust tuottaa Adaosista vanhalle mantereelle jalometalleja sekä myreniorjia. Erityisesti myreniorjattaret ovat suosittua kauppatavaraa Lhustin orjamarkkinoilla.

Lhust

Perustettu 5545 HA (345 LL)
Hallitusmuoto Kuningaskunta
Nykyinen hallitsija Suurkuningas Theosius Machianos
Asukkaita 800 000
Väestöjakauma 40% keskimaalainen

30% vuorilaiset 20% myrenit 10% muita

Kieli Argnosin yhteiskieli (Agerian murre)
Pääkaupunki Lhustan
Pääelinkeino Vienti ja tuonti
Naapurimaat Ageria, Urlain


Historia

Lhustin historia alkaa vuodesta 340 LL, kun laivareitit Agerian ja Lunikin imperiumin välillä alkoivat houkutella merirosvoja siinä määrin että Agerian oli ryhdyttävä suojaamaan kauppalaivoja koko pitkän matkan ajan. Raha tähän päätettiin ottaa kauppiailta nostamalla kauppaveroja ja tulleja. Tämä vastavuoroisesti tuntui varsinkin suurimpien kauppiaiden tuloissa ja viisi vuotta myöhemmin vuonna 345 LL suuret Machianosin, Fretalianion ja Gauremoksen kauppiassuvut lähtivät palkollistensa ja tilallistensa kanssa Ageriasta, kyllästyneinä kuninkaan veroihin.

Kauppiasruhtinaat palkkasivat suuren palkkasoturijoukon ja lähtivät valtaamaan Agerian eteläpuolisia alueita, jonne melkein neljäsataa vuotta aiemmin Agerian puhdistuksesta pakoon ajetut barbaarit ja jätit oli ajettu. Jälleen kerran nämä joutuivat väistymään sivistyksen tieltä ja vetäytymään syrjemmälle kun palkkasoturit puhdistivat suuret alueet metsää jotta perässä seuraavat kirvesmiehet ja käsityöläiset voisivat aloittaa rakentamaan uutta, mahtavaa kauppiaiden valtakuntaa.

Vain viisi vuotta myöhemmin, 350 LL, Lhustin metsiin oli raivattu leveät, vartioidut tiet ja rakennettu kolme kaupunkia, yksi jokaiselle suvulle, sekä yhteinen satamakaupunki Mordia. Suvut sopivat keskenään säännöistä ja veronmaksusta yhteiseen kassaan, julistivat Lhustin kuningaskunnan syntyneeksi ja nimittävät Franco Machianosin sen ensimmäiseksi suurkuninkaaksi. Perustamisvuodeksi he julistivat sen vuoden jolloin aloittivat alueen raivaamisen.


Merirosvosodat

Jo ennen Lhustin perustamista olivat merirosvot Agerian ja Lunikin imperiumin välillä varsinainen riesa. Kun Lhust oli ehtinyt kerätä hieman pääomaa ja varmistua kuningaskunnan tulevaisuudesta, sen katse kääntyi etelään, jossa merirosvojen tukikohdan huhuttiin sijaitsevan. Palkkasoturiarmeijoita lähetettiin maitse tutkimaan Lhustin eteläpuolisia alueita, mutta mitään ei löydetty. Myöskään merellä ei saatu vihjeitä tukikohdan tarkasta sijainnista, kunnes 379 LL Fretalianion sota-aluksen onnistui saada vangiksi eräs merirosvolordi, joka kertoi Heyenanin kalliolle ja merenrannan luolaan rakennetusta turvasatamasta.

Suvut varustivat suuret armeijat ja lähettivät ne matkaan, aikeinaan tuhota Heyenan kerralla, mutta merirosvot olivat olleet ovelampia ja alkaneet linnoittaa Lhustin ja Heyenanin välisiä maa-alueita. Merirosvot saivat myös apua Lhustilaisten 30 vuotta aiemmin poisajamilta barbaareilta sekä jäteiltä, jotka kantoivat kaunaa tunkeutujille. Lhustin palkka-armeijat joutuivat väijytetyiksi jo suurin osa tuhottiin.

Merellä ei tilanne mennyt yhtään paremmin. Lhustin sota-alukset olivat raskaampia ja hitaampia kuin merirosvojen, ja merirosvot tunsivat Heyenanin petolliset matalikot paremmin. Kymmenet sotalaivat jäivät hiekan vangeiksi tai upposivat karikkoihin. Ne harvat jotka pääsivät merirosvojen linnoituksella asti totesivat että sitä oli mahdoton valloittaa mereltä käsin.

Lhust yritti vielä kolmeen kertaan tunkeutua Heyenaniin, mutta joka kerralla heidän armeijat lyötiin sissitaktiikoilla. Sota alkoi myös käydä kalliiksi kauppakuninkaille ja lopulta suorasta hyökkäyksestä luovuttiin. Myös merirosvot olivat kärsineet vuoteen 399 LL mennessä tappioita ja monet olivat jättäneet vartiopaikkansa ja vetäytyneet syvemmälle metsiin ja sisämaahan ja perustaneet, jotka he nyt julistivat omaksi valtakunnakseen barbaarien ja jättien tukemina. Lhustin oli pakko myöntyä tähän tappioon.

Nykyaika

Lhust on vauras valtakunta, josta suurin osa on yhä metsää. Valtateiden ulkopuolinen alue on vaarallista barbaarien ja jättien asuttamaa erämaata, jonne vain harvat uskaltautuvat. Tähän ei onneksi ole tarvettakaan sillä suuri osa Lhustin asukkaista saa elantonsa jollain tavalla kaupankäynnistä. Lhust ei ole omavarainen vaan se hankkii viljan ja ruokatavarat ulkomailta. Lhust ei myöskään tuota juuri mitään muuta kuin kaupankäynnin palveluksia, merellä tai maalla. Ainoat kunnolliset ja turvalliset tiet Lunikista Ageriaan kulkevat Lhustin kautta, joka nostaa niistä rankkaa veroa kaikilta matkustavaisilta. Metsiköiden kautta oikaisut ovat silloin tällöin tavallisia, mutta metsissä piilevien vaarojen vuoksi monet maksavat mieluummin tieveron kuin riskeeraavat lastin menetyksen.

Merellä Lhust tarjoaa myös saattopalveluita merirosvojen varalta, joita yhä edelleen liikkuu paljon Lhustin ja Lunikin välillä, vaikka Lhustin etelänaapuri Urlain onkin julistanut merirosvoilun vihdoin laittomaksi, ja luvannut avustaa Lhustia merirosvojen kiinniottamisessa.

Suhteen Ageriaan ovat hyvät, mutta Urlainiin parhaimmillaan kireät, johtuen pitkästä ja synkästä yhteisestä menneisyydestä verisinä kiistakumppaneina.

Lhustanin ja Mordian markkinat houkuttelevat valtakuntaan ihmisiä kaikkialta Caldyriasta, sillä sieltä voi löytää melkeinpä mitä tahansa.


Hallinto

Lhust muodostuu kolmesta erillisestä, eri kauppiassuvun hallinnoimasta kaupunkivaltiosta joilla jokaisella on oma kuninkaansa. Lhustan on Lhustin pääkaupunki ja sitä hallitsee Machianosin suku. Machianosin suvusta tulee myös koko Lhustin suurkuningas. Fretalian kaupunki on Fretalianion suvun hallussa ja Tremeria Gauremoksen suvun hallussa. Tämän lisäksi Lhustilla on edelleen kauppasatama Mordia jota hallinnoi kuninkaiden yhdessä nimittämä kauppaneuvosto.

Kaikki kaupungit kuuluvat Lhustin suurkuninkaan hallinnon alaisuuteen.


Lait ja säädökset

  • Meri- ja maantierosvouksesta on säädetty kuolemanrangaistus.
  • Lhustin Kauppateiden käytöstä on maksettava tieveroa vuosittain. Kaikilta tiellä kulkevilta tarkastetaan verokortti tiellä noin viiden kilometrin välein olevilla tarkastusasemilla, jotka hoitavat myös tien vartiointia.
  • Orjuus on sallittua Lhustissa. Orjilla ei ole mitään oikeuksia. Karanneet orjat merkitään ensimmäisellä kerralla, ja toisella kerralla orjat yleensä surmataan ja vaihdetaan uuteen.
  • Isäntänsä surmannut orja tuomitaan yleensä paloittelukuolemaan.

Kaupungit ja kylät